dessert

Na een korte blogpost over nagels, keren we terug naar wat écht belangrijk is in het leven: FOOD! En in dit geval: dessertjes!

Een tijdje terug kreeg je alle gezonde receptjes van het Lentefeest van de oudste dochter. Hier staan alle zoetjes mooi opgelijst. Ik maakte telkens redelijk grote hoeveelheden, maar had niks meer over. Behalve dan granola, maar daarvan maakte ik met opzet een voorraad voor een tijdje ver. Tot mijn man die vond en in zijn havermout ontbijt draaide…

Geen zin in receptjes, maar binnenkort wel een feestje? Lees dan eerst dit even. Ik heb nog wat tips voor jou!

  1. We gingen voor een ‘low waste’ feestje. Dus ik kocht bordjes en bestek bij Ava, gemaakt van suikerriet. En vroeg vriendelijk aan de gasten om die na gebruik in de compostbak te gooien.
  2. We gingen ook voor een ‘low clean up’ feestje. Vandaar dus de ‘wegwerpbordjes’. En ook de flesjes. Bier, frisdrank en water was er gewoon in kleine glazen flesjes. Er waren glazen, maar de meesten vonden het best wel ok om rechtstreeks uit het flesje te drinken. Grote uitzondering was -uiteraard- de wijn en ook Duvel. Blijkbaar is dat to-taal niet lekker uit het flesje. Ik vind het ook to-taal niet lekker uit een glas, maar dat zal dan aan mij liggen, zeker?
  3. Frigo’s bestellen en zo, ik vind dat veel gedoe. Onze plastic wasmanden (wel manden nemen zonder gaatjes) werden gevuld met de glazen flesjes en daarover kieperde ik een zak ijs uit. Mijn tip van de dag: ijs van bij Albert Heijn. Die zijn open tot 12.30 op zon- en feestdagen! Je kan direct van de winkel naar het feest, hoera!

Terug naar het eten! Ook nu weer: ik leg het hier erg beknopt uit voor de mensen die houden van korte en bondige receptjes. Wil je het graag uitgebreider? Klik dan op de link naar het recept dat ik min of meer volgde. Here we go:

  • Fruitsalade. Ik bleef weg van appels, peren en bananen en ging de iets meer exotische toer op. Ik weet niet waarom, maar ik vind stukjes appel en peer in een fruitsalade altijd een beetje ontgoochelend. Terwijl ik het fruit op zich wel graag eet. Banaan komt er ook niet in. Alle citroen van de wereld kan niet verhinderen dat een banaan bruin wordt. En dat ziet er vies uit. Dus die mag niet in de fruitsalade voor het feest. Nèh!
    Het werd dus een fruitsalade van meloen, mango, gele kiwi, blauwe bessen en aardbeien. De ananas die ik kocht was nog niet rijp genoeg. Ondertussen kwam alles goed met de ananas en aten we hem op, nét voor die helemaal verkleurde vanbinnen…
  • Granola. Voor bij de fruitsalade. Het zorgt voor een beetje crunch. Ook lekker bij yoghurt en bij chia pudding. En in de havermout van de man. Ik nam 450 gr havermout en 400 gr noten, deze keer koos ik voor amandelen en hazelnoten. Nog 100 gr kokosrasp, 50 gr sesamzaad en 50 gr chiazaad. Daarover giet je wat appelsap en wat honing of agavesiroop. Ik voegde ook nog wat olijfolie toe. Kruiden met kaneel en nootmuskaat. Goed roeren en dan op een bakplaat doen. 20 minuten in de oven aan 180 graden en regelmatig omroeren. Dat velletje rond de hazelnoten verbrandt nogal vlug, dus dat wel goed in de gaten houden.
  • Plaatgebak met perzik uit blik. Bijna geen werk en super lekker. 300 gr boter, 150 gr suiker, vanille en een beetje zout goed kloppen. 6 eierdooiers toevoegen, één voor één. Dan in kleine beetjes 250 gr bloem en 5 eetlepels melk toevoegen. Ondertussen de eiwitten stijfkloppen en daar geleidelijk 150 gr suiker aan toevoegen. Eiwitten toevoegen aan het beslag en in een bakblik gieten. Daarna voegde ik 2 grote blikken perzik toe (alleen de perzik, het sap heb je niet nodig). Volgens het recept had ik meer nodig, maar ik vond het zo eigenlijk ook al goed. Plus: ik heb nu nog enkele blikken perzik in de berging staan, dus ik kan er binnenkort nog eentje maken. Daarna 50 minuten in de oven aan 150 graden. Laten afkoelen en bestrooien met poedersuiker. Mmmmmhhh…
  • Brownie. Een dessert is geen dessert als er geen chocolade is. En de brownie viel zo in de smaak dat ik zelfs niet heb kunnen proeven. Conclusie: binnenkort nog eens maken! Eerst 90 gram boter en 200 gram chocolade smelten in een pannetje. Wat vanille bij en 150 gr suiker doorroeren van het vuur. Daarna een ei toevoegen en goed kloppen, en dan nog eentje.  Vervolgens 35 gr bloem toevoegen en goed mengen. Ik voegde er nog walnoten en pecannoten aan toe, maar experimenteer gerust, met of zonder noten. En dan: in een vorm gieten die je met bakpapier bekleed hebt (niet vergeten, brownie is nogal plakkerig), en een half uur in de oven aan 180 graden. Nu zeker thuisblijven en genieten van de geur!
  • Apple crumble. Geen link, want vlug-vlug gemaakt.  Dit was een ingeving van het moment. Het stond eigenlijk niet op mijn planning, maar ik dacht dat er niet genoeg keuze was. Dus sneed ik rap nog 5 appels en deed er wat citroensap op. Daarna bloem, suiker, boter en havermout mengen tot het wat kruimelig is (crumble, weet-je-wel) en erover strooien. Het kan perfect zonder havermout, maar ik vind dat net iets crunchier (ik weet het, dat is geen echt woord). In de oven gezet aan 180 graden en begonnen met 30 minuten. Dan nog eens 15 minuten bijgedaan, tot de crumble mooi bruin was. Lekker!

Zin gekregen in zoet? Go for it!

composteren a.u.b.

Written by mooiding

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *