breakfast

Ontbijt. My favourite meal of the day…

Jarenlang was dat een stuutje met choco. Want ik hou van brood. Echt waar. Een dikke snee brood met lekkere boter (liefst met zout in). Een verse boterkoek. Klaaskoeken…. I love bread. Alleen jammer dat ik de laatste tijd echt wel merk dat mijn lijf daar precies niet zo goed weg mee kan…

Dus ging ik op zoek naar alternatieven voor het ontbijt. Regelmatig post ik er een foto van op IG, en steeds vaker vragen mensen mij naar mijn receptjes. Vandaag enkele vlug-klaar receptjes, die lekker én gezond zijn. En binnenkort, een paar uitgebreidere recepten. Voor een brunchke of zo…

 • Overnight oats
  Havermout. Dat is hier al jaren het ontbijt bij uitstek voor de echtgenoot. Die doet daar nog stukjes walnoot bij. Zwarte chocolade. Stukjes banaan. En havermelk. Om één of andere reden werd ik nooit fan van deze mix…
  De overnight oats daarentegen, vind ik heel lekker. Gewoon één kopje havermout mengen met twee kopjes havermelk. En kaneel! Heel veel kaneel. Beetje roeren. In de koelkast in een afgesloten potje en de volgende dag zijn de oats klaar. Heel lekker met appeltjes. Of met niks.

 

 • Chia pudding
  Chia zaadjes. Al veel over gelezen de laatste tijd. Superfoods. Of toch niet, gewoon superduur? Anyway, ik verteer het beter dan brood, en ik ben er ook redelijk zeker van dat ik er minder van verdik. Dus, it’s all good. En je hebt er ook echt niet veel van nodig om enkele dagen van te ontbijten.
  Er circuleren honderden receptjes om de zaadjes in een soort pudding om te toveren. Dit is het eenvoudige recept dat ik volg. Ik doe 1 kopje zaadjes in een potje (met deksel). Daar voeg ik 4 kopjes amandel-kokosmelk aan toe. Eens goed roeren. Deksel op het potje. Potje in de frigo en klaar. De volgende dag zijn die zaadjes wat opgezwollen en ziet dat er een beetje uit als pudding. Of als kikkerdril, volgens de echtgenoot.
  Ik krijg daar zeker 4 porties uit. Ik doe er altijd nog wat vers fruit bij. Heerlijk met aardbeien, perzik, druifjes, peer, banaan, kiwi… Go crazy!
  Als de amandel-kokosmelk op is (the horror), gebruik ik havermelk. Maar dan doe ik er wel nog een beetje vanille bij.

 

 • Griekse yoghurt variaties
  Griekse yoghurt is in. Maar je kan dit maken met elke soort yoghurt.
  Ik gebruik een beetje agavesiroop om te zoeten. Dan vers fruit erbij. Again: aardbei, perzik, druif, peer, banaan, kiwi… Ik probeerde het deze week met granaatappelpitjes en vond het heerlijk. Dan nog een beetje chiazaadjes bij en granola. Zelfgemaakte granola. Of gekochte granola. Lekker! Dit ontbijt vinden de dochters ook lekker.

 

 • Warme havermout
  Ik deed het zo: een half kopje havermout en twee kopjes havermelk in de microgolf. Dan weer wat smaak toevoegen met kaneel. Ondertussen een appeltje schillen, snijden en bakken in de pan met wat boter. Ik deed er vandaag een beetje ‘pumpkin spice syrup’ bij (gekregen van deze fijne collega), maar je kan evengoed wat agavesiroop of maple syrup toevoegen in de pan. Of niks, kan ook natuurlijk. Dan appeltjes toevoegen aan de havermout en klaar!
  Ik heb graag dat mijn havermout nog wat vloeibaar is. Heb je liever een vastere structuur, dan gebruik je gewoon wat minder melk.

Maar hey, een boterham met choco kan ook gewoon hé!

Written by mooiding

10 Comments

Johanna

ik heb al verschillende havermout-opties geprobeerd, ik ben begonnen toen ik op een vloeibaar dieet stond nadat mijn 4 wijsheidstanden getrokken werden. maar dé combi heb ik nog niet gevonden. ik heb het ook al met appeltjes en kaneel geprobeerd, met rozijntjes en zaadjes, met maple syrup… nog geen voltreffer voor mij. ik eet wel graag granola met griekse yoghurt!
maar als ik echt mag kiezen: een rustiek rozijnenboterhammeke, met echte boter en een stukje lekkere kaas. daar kan ik van genieten 🙂

Reply
Virginie

Net wat ik nodig had! Ik wil al maanden naar zulk een ontbijt over schakelen maar het komt er niet van. Na het lezen van je blog maak ik er werk van! Je receptjes zien er simpel uit in tegenstelling tot de recepten dat ik op Google vond. Kan je havermelk en amandelmelk vinden in de Colruyt?

Reply
falderie

Havermout – zowel warm als koud – heb ik al geprobeerd. maar… ik lust het gewoon écht niet. bah!
dus voorlopig hou ik het bij een yoghurtje of… die heerlijke boterham met Nutella! 🙂

Reply
Tiny

Ik heb eindelijk mijn favorietje gevonden: ik maak een mengeling van granola (van de Colruyt) en havermout, daar gooi ik een lepel chiazaadjes in, ik meng het met gewone soyamelk en ik zet het in de koelkast samen met frambozen uit de diepvries. De volgende ochtend doe ik er nog een lepel Agave-siroop bij en warm het een minuutje in de microgolf. Superlekker!

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *