De meisjes bij Niagara Falls, mét rugzak!

De meisjes bij Niagara Falls, mét rugzak!

De opdracht van deze week: mijn lifehacks. Tips & tricks for life. Shortcuts.
Hmmm… had ik daar niet al iets over geschreven? Ja toch, deze hier. In ’t kort: weekmenu – Google Calendar – Trello – Collect&Go.

Maar kom, ik heb nog wel wat tips zitten, hoor. Misschien enkele tips voor ouders? Zou dat helpen?

– De morgenstond heeft goud in de mond. Met kinders? Vergeet het, jong. ’s Morgens moet alles vlug-vlug gaan. Dus bij ons is het belangrijk dat alles al van ’s avonds goed voorbereid is. Dat betekent: ’s avonds kleren kiezen (dat doen de meisjes van 4 en bijna-7 hier al heeeel lang zelf), boekentassen maken, zwem- en sportzakken klaarzetten, boterhammen voor de lunch smeren, briefjes schrijven voor de juffen, agenda ondertekenen. En vaak ook nog de tafel klaarzetten voor het ontbijt. ’s Avonds moet ik mij daar soms echt door slepen, maar ’s morgens ben je toch zo content als dat allemaal klaar is!

– De pieper! De pieper is uw vriend! Bij ons is dat de ovenwekker of de wekker van de microgolf. ’s Morgens maken we ons klaar voor school als de pieper gaat en vertrekken we. ’s Avonds gaan de meisjes slapen als ze de pieper horen. Klinkt een beetje als een militair regime hier, maar zo zit het niet. Het geeft hen gewoon duidelijkheid, zonder dat je 7 keer hetzelfde moet herhalen. Deze morgen heb ik de pieper bijvoorbeeld niet gebruikt, en waren we net te laat voor het sportkampje van mijn oudste dochter. Je kan al raden hoe ik het morgen zal aanpakken.

– Ik wil het woord me-time eigenlijk niet gebruiken, maar ik doe het toch. Me-time, dus. Dat is voor mij een badje, wat knutselen (kijk eens rond hier, ik maak ook juwelen), TV kijken, uitgaan met vriendinnen, alleen zijn met mijne vent… Het kan dus echt om het even wat zijn. Maar het zorgt er wel voor dat mijn batterijen opgeladen zijn, waardoor ik ook meer energie heb voor mijn kinderen. Die super zijn, maar die soms echt wel energie uit mij zuigen. En dan vul ik dat energietekort graag eens aan.

– De bib. Of in Roeselare: Arhus. Vaak een gezinsuitstapje. We nemen dan onze laptop mee. De kinderen kiezen boekjes en een dvd, lezen een beetje, en wij werken een beetje op de laptop. Idem voor de binnenspeeltuin. Neem altijd de laptop mee. Mails afwerken, toetsen opstellen, toetsen verbeteren, weekmenu opstellen, Collect&Go bestellen, dat lukt daar allemaal.

– Die kinderen, die kunnen meer dan je denkt. Echt waar hé. Die van ons (bijna 7 en 4) dekken de tafel, ruimen af, schenken zelf hun drankjes in, smeren zelf hun boterhammen of toastjes ’s morgens, snijden groenten in stukjes, kiezen zelf hun kleren, wassen zichzelf, doen zelf hun kleren aan, poetsen hun tanden zelf (behalve ’s avonds), doen hun schoenen aan, en ga zo maar door. Het duurt soms wat langer. En ja, ze maken veel vuil: choco – witte keukentafel – need I say more? Maar het spaart uiteindelijk tijd uit. I promise. Want terwijl ze zelf hun melk uit de koelkast halen, inschenken en hun toastje smeren, kan ik zelf ook ontbijten. ’s Morgens. Als moeder van twee kleine meisjes. Can you believe it!?

– Bij uitstapjes passen we dit principe ook toe. Elk kind krijgt een rugzakje mee met een flesje water, een koekje, een stuk fruit, wat nootjes. Zo vermijden we (een beetje) het constante ‘ik-heb-honger’ of ‘ik-heb-dorst’. En elk kind draagt hier zijn eigen rugzakje. Ik heb genoeg gesleurd met pamperzakken en toestanden. Nu is mijn handtas voor mij alleen (die zit zo al vol genoeg) en zorgen ze voor zichzelf. Toch een beetje al.

Als ik nog wat inspiratie heb, kom ik terug met meer. En voeg gerust je eigen tips toe, hier onderaan. Knock yourself out!

Written by mooiding

10 Comments

Flavie

Zo grappig om te lezen en zo herkenbaar…
’s Ochtends staan we op uur… opstaan – pipi – tandjes poetsen – boterhammetjes maken – mini-me’s wakker maken (die kleden zichzelf aan) – vlug onder de douche – tandjes poetsen van de mini-me’s – checken of de kleertjes goed zitten – gezichtje verfrissen…. en weg zijn wij! En dit op +- 20 min, niet slecht hé 🙂
Bij ons volgend uitstapje ga ik je principe eens volgen… dat ik er zelf niet op gekomen ben!

Reply
Joke

Dat van die rugzakjes vind ik echt een topidee! En bij mijn zoon van 6 zweer ik ook altijd bij het ‘hij-kan-dat-gerust-al-zelf’-idee. Trouwens, wat bij ons helpt om het wat vlugger te doen gaan: we dagen hem uit voor een race. Wie is er het eerst klaar? Werkt 9 van de 10 keer 🙂

Reply
mooiding

Die wedstrijdjes deden wij vroeger ook, maar dan begonnen de twee dochters onder elkaar ruzie te maken over wie er nu eerst was…
Nu doen we samen wedstrijdjes tegen de klok…

Reply
liese

Het enige wat ik mij afvraag bij die rugzakjes: moet je dan niet telkens stoppen omdat één van de kinderen iets wil drinken of eten of alles in één keer wil opeten? Ik laat mijn zoon ook zijn eigen gerief sleuren in zijn rugzakje. Als ik die moeders aan de schoolpoort soms zie tjoolen met de boekentassen van hun kinderen en dan nog eens hun eigen sjakosjes en nog kinderhandjes dan denk ik altijd “alléé, zet die dingen toch op hun rug!”

Reply
mooiding

Goh, daar hebben we eigenlijk nog nooit problemen mee gehad. Af en toe eens een pitstop en dan kunnen ze iets eten en/of drinken. Ook als ze dorst of honger krijgen in de auto, kunnen ze zelf iets nemen (er zit wel enkel water in, om smerige toestanden te vermijden).
Af en toe zeg ik wel eens dat ze niet alles ineens mogen eten. Op is op. En dat lukt eigenlijk heel goed. Meestal hé 😉

Reply
mooiding

Hopelijk werkt het bij jou even goed!
In Decathlon kocht ik vorig jaar voor elke dochter een rugzakje. Ideaal formaat daarvoor. Ze kregen beiden dezelfde, maar ik schilderde (met textielverf) de eerste letter van hun naam duidelijk vooraan op de rugzak.

Reply
mooiding

Als ik zo rondlees (is dat een woord?), dan denk ik dat je met Evernote meer kan. Trello is eigenlijk gewoon een online to-do-lijstje. Maar ik vind mijn weg precies niet zo goed in Evernote, dus blijf ik bij Trello hangen…

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *