Een bord vol lowcarb lekkers

Lowcarb, ik had er al veel over gehoord. Vooral omdat mijn man er een tijd geleden helemaal wild van was. Hij had het boek ‘de Voedselzandloper‘ gelezen, en was verkocht. Ikke niet. Geen pasta meer eten!? Geen brood meer!? Geen suikers meer!? Zijn jullie helemaal gek geworden!?

Maar kom, David begon eraan en ik deed af en toe eens mee. Rijst en pasta werd al eens vervangen door bloemkoolrijst of courgettesliertjes. Maar dat was het zo ongeveer.

Even dit: ik was een zelfverklaarde suikerverslaafde. Het kon nooit zoet genoeg zijn voor mij. Zowel voor eten als voor drinken. Overal ging suiker in. Die ongezonde suiker werd wel steeds vaker vervangen door stevia of zero drankjes. Als het maar zoet smaakte.

Maar kijk, ik schrijf al in verleden tijd hierboven! Het is mij dus echt aan het lukken om af te kicken van alle suikers. En als ik dat kan, trust me, dan kan iedereen dat!

En voor wie het wil proberen, eventjes op een rijtje wat werkte voor mij:

  • ik ben niet iemand van de grote mededelingen. ‘Vanaf morgen eet ik geen suiker meer’, dat is nooit over mijn lippen gekomen. Ik doe het liever geleidelijk aan. Zonder er veel spel aan te maken. Gewoon op het gemakje hier en daar wat suikers en koolhydraten weglaten en zien wat er gebeurt. Ik heb ook nooit beweerd dat ik nooit meer cola zero ga drinken. Want dat zou een leugen zijn. Maar ik ben serieus aan het afbouwen. En dat is al veel!
  • Ik weet graag hoe de dingen in elkaar zitten. Waarom zijn suikers en koolhydraten zo’n dikmakers? Maar ik kan het zelf allemaal niet zo goed uitleggen. Ik verwijs heel graag naar het boek ‘Lichter’ van William Cortvriendt. Wie mij volgt op IG heeft regelmatig korte ‘snippets‘ uit zijn boek zien passeren in mijn verhaal. Aanrader eerste klas, dat boek!
  • Suikers en koolhydraten zijn een no-no, maar echte, natuurlijke vetten mogen dan weer wel! Denk kokosvet, noten, olijfolie, echte boter, volle melk, Griekse yoghurt en uiteraard avocado. Vergeet calorieën tellen. Daar doen we niet meer aan mee!
  • Geen idee wat je moet klaarmaken? Er is zoveel info te vinden! De kookboeken van Pascale Naessens zijn een goeie inspiratiebron. Haar laatste kookboek is zelfs een samenwerking met William Cortvriendt. Ook het keto-plan van Julie is een aanrader! Helemaal Keto is net een stapje te ver voor mij, maar er staan super recepten in haar boek!
  • Dit is geen dieet. Want onder een dieet versta ik: calorieën tellen, honger hebben, extra veel gaan sporten tegen uw goesting. Wij aten hier vroeger uit desserbordjes, zodat we kleinere porties zouden eten. Niet meer nodig dus, nu. We eten tot we helemaal voldaan zijn. En we eten enkel lekkere dingen. Geen light producten waar alle smaak uit is weggezogen.
  • Mijn grootste valkuil? Tussendoortjes. Ik was al zo ver om over te schakelen op gezonde tussendoortjes, bijvoorbeeld fruit en nootjes. Maar eigenlijk moet je die gewoon volledig schrappen. Drie keer per dag eten moet voldoende zijn. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat je eet tot je voldaan bent. En tussendoor genoeg drinken.
    Ik vind dit het moeilijkste, tbh. Want ik eet eigenlijk geen snacks omdat ik honger heb, maar omdat ik een vervelend werkje aan het doen ben (verbeteren), het zo gewoon ben (de pauzes op school), anderen zie eten, collega’s trakteren omdat ze jarig zijn… Voor mij is het dus een heel goed idee dat ik hiermee begonnen ben tijdens de grote vakantie. Met een beetje geluk ben ik mijn ‘snackgewoonte’ volledig afgeleerd tegen september!
  • Ik werd eigenlijk vooral getriggerd door Bert om over te schakelen op lowcarb. Hij kon er zo smakelijk over vertellen. Hij post hier heerlijke lowcarb recepten. En we mochten ook al eens gaan proeven bij hem thuis. Plus… Hij is ondertussen waanzinnig veel afgevallen op enkele maanden tijd! De laatste tussenstand was -35 kg op 6 maanden tijd, dacht ik. Wil ik ook zoiets bereiken? Tuurlijk niet! Er zou niet veel meer overschieten… Ik hoop vooral van een aantal lichamelijke klachten af te geraken. Mijn onverklaarbare opstoten van netelroos, het verschrikkelijk ambetante ibs, de migraine en hoge bloeddruk. Het boek belooft in elk geval beterschap als ik deze levensstijl volg. En eerlijk, een kilo of 5 mag er wel af. En graag blijvend!
  • Doe het alleen als je er zelf van overtuigd bent. Als je er niet voor de volle 100% achter staat of het nut van inziet, hou je het volgens mij niet vol. Want er komt wel wat bij kijken. Je gaat eigenlijk op een volledig andere manier nadenken over eten. En dat lukt volgens mij niet als de juiste motivatie er niet is.
    Samen met het gezin lowcarb eten, maakt het wel een stuk makkelijker. Maar doe het niet om iemand anders te plezieren, doe het enkel als jij ervan overtuigd bent dat je het wil proberen!

Zin om er ook aan te beginnen? You can do it! En volgens William Cortvriendt kan je zo 100 worden!

Written by mooiding

2 Comments

An Aeetgeerts

Fijn om te horen dat jij ook zo ern suikerjunkie bent en dit ziet zitten. Ben kleiterjuf en dat van die pauzes is herkenbaar..zie al die kls lekker fruit eten. Ben nu nog maar 3 dagen bezig en koolhydraatarm lukt me..maar dat suikervrije niet. Hoe kom je tegemoet of negeer je die zin in suikers vooral ’s avonds ?

Reply
mooiding

Het boek was voor mij echt de inspiratie en motivatie die ik nodig had. Ik probeer ook werk te maken van het intermediaire vasten, dus na het avondeten eet ik niks meer. Dit lukt omdat ik echt veel eet ’s avonds. Ik zorg er bij de maaltijd steeds voor dat ik helemaal voldaan ben en dus minder snel honger heb.
Zin in zoet is er vaak nog wel, dan drink ik meestal (bruisend) water of koffie.
Maar ik ben ervan overtuigd dat dit na verloop van tijd ook wel zal slijten!

Veel succces ermee!!

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *