Budgetteren, en toch centen hebben voor een shopdate!

 

Budgetteren… Ik deed het vroeger, toen we nog in Sint-Denijs woonden. In ons klein huizeke. Zonder kinders. En eerlijk, ik werd daar gewoon zenuwachtig van. Want ik hield wel alles bij, maar ik miste het grote overzicht. Waardoor ik bij grote rekeningen toch regelmatig schrok. En ik precies voortdurend stress had als ik naar de winkel ging of als ik een brief moest opendoen.

Enter zwangerschappen, kinderen, een nieuw huis en plots een vent die de financiën overnam. Het is mij nog steeds niet duidelijk hoe dat precies gegaan is, maar plots deed de vent alle betalingen en zo. En kon ik mijn centenstress nog wat dieper begraven, want ik moest toch al die grote betalingen niet meer zelf doen.

Maar kijk, kop in het zand, dat werkt precies toch niet zo goed. Want die stress was niet weg…

Enkele jaren geleden las ik Kelly lyrisch doen over YNAB (zeg wainab). Een app/programma om mee te budgetteren. Het klonk allemaal heel veelbelovend, dus ik installeerde dat spel. Ik ging dat eens vlug-vlug doen, maar ik keek er even naar en werd er moedeloos van. Exit YNAB (zeg wainab).

En toen begon Kelly luidop te dromen van een online cursus YNAB (you need a budget, maar zeg maar gewoon wainab) en schreef ik mij in op de wachtlijst. En mocht ik uiteindelijk ook inschrijven (en betalen, not sponsored) voor de online cursus.

Gasten! Ik was razend enthousiast! Zo herkenbaar! Gaande van de centenstress tot de problemen met de boiler en de nieuwe distributieriem. Dus ik hoop dat die beloofde spaarpot en peace of mind er dan ook komt.

Wat is het nu eigenlijk? Het is een programma/app dat ervoor zorgt dat je de binnenkomende centen koppelt aan een doel. Elke maand reserveer ik nu een stukje voor bepaalde onkosten die zeker komen. En ook voor leuke dingen.
Dat probeerde ik vroeger ook, maar nu is alles zichtbaar in ‘potjes’. Waardoor ik beter snap waarvoor alles dient. En er ook aan herinnerd word elke keer ik YNAB (zeg nog steeds wainab) open.
Plus: het zorgt er ook voor dat ik mijn uitgaven ’temper’. Ik stel me steeds vaker de vraag of ik de dingen die ik wil kopen wel nodig heb, nu, op dit moment. Of kan ik wel zonder? Of kan ik nog een maandje wachten?
Pas op, we hebben wel een categorie ‘just for fun’, dus we blijven nog steeds veel leuke dingen doen met ons geld ook.

Happy customer hierzo! En ik vermoed dat dat contentement er alleen nog groter op zal worden. Recht evenredig met het aangroeien van ons spaargeld, misschien?

Wil jij ook zo content worden? Binnenkort kan je ook weer inschrijven op de online cursus YNAB (ge weet het al hé, ondertussen) van Kelly, met toegang tot de FB groep. En die is ook zotjes, wat we elkaar daar allemaal gevraagd en geleerd hebben!

Efkes alles op een rijtje: YNAB is niet gratis. Je krijgt een gratis proefmaand, maar daarna moet je een jaarlijkse kost betalen. Iets van 5 of 6 euro per maand, als ik mij niet vergis. Lees hier eens wat je moet doen om een gratis maand te krijgen.
De cursus van Kelly is natuurlijk ook niet gratis. Voor de correcte prijs en inschrijving volg dan deze link. Als je daar dan MOOIDING10 invult bij de checkout, dan krijg je 10% korting op de kostprijs van de cursus. En dan krijg ik ook korting (dus toch een beetje sponsored).
Pas op: de cursus zelf gaat maar weer open op 6 februari, maar zet je maar al op de wachtlijst. Je zal er geen spijt van hebben!

 

Written by mooiding

5 Comments

Inge

Hoi,
Zero-wast-living & “ontspullen” lijken mij hoor ook wel twee zinvolle thema’s 😉
groet,

Reply
Anneke

Doen wij eigenlijk al een beetje van voor we getrouwd waren op die manier 😀 Husband toen hij nog alleenstaande papa was en ik toen ik nog alleenstaande mama was en zoveel jaar, en een huwelijk later, doen we da nog altijd 😉 Wel gewoon in een old fashion excelleke. Ouderwetse trezen da we zijn 😀
En zoals je zegt: het helpt inderdaad voor die rust in je hoofd. EN die spaarpot 😉

Reply
Aïcha

Dag Renilde,

Bedankt voor de tip! Na het lezen van jouw mooi HLN artikel was ik nieuwsgierig naar de YNAB.
Toen ik de YNAB opende was ik al snel gefrustreerd, totaal niet duidelijk en wist niet goed waar ik moest beginnen. Toen dacht ik.. owh Renilde heeft een blog, daar zal ik zeker meer uitleg over vinden!
Ik heb mij ondertussen al op de wachtlijst gezet, maar helaas ben ik nu geen stap verder! Een gouden tip om onmiddellijk wat geld te verdienen :p: Geef zelf de YNAB cursus. Met jouw talenten en ervaring als leerkracht zal je dat zeker goed/beter doen en je hebt al 2 leerlingen die erin willen vliegen.

Groetjes,
Aïcha

Reply
mooiding

Zo tof! De cursus van Kelly is echt wel een aanrader!
Haha, wie weet doe ik wel een live workshop YNAB! Het is een idee! 😉

Reply
Aïcha

Ik heb trouwens alle uitgaven voor voeding opgeteld voor de maand Juni en zat aan 780 euro!
Help! Ik viel bijna van mijn stoel!

Hoe heb jij dit aangepakt? Alle tips zijn welkom 🙂

Groetjes,
Aïcha

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *