Ik moest hier nog eens een receptje posten. Dat van mijn cheesecake. Maar eerst even het verhaal achter de cheesecake?

In Ieper is er elk jaar een straattheaterfestival in april. Al voor de derde keer op rij werden we dat weekend uitgenodigd bij Lieselotte en Pieter. De afspraak is: Lieselotte zorgt voor het eten, en ik breng het dessert mee. Laat Pieter nu toevallig een hevige cheesecake-fan zijn, en het is al duidelijk wat ik meebreng. Elk jaar opnieuw. Ook al kan ik ook lekkere andere desserts maken, hij wil elk jaar cheesecake.

Maar dus, het cheescake receptje.
Ik heb het ergens online gevonden, denk ik. Een goeie 15 jaar geleden al ondertussen. Dus ik kan jullie geen bron meer meegeven…
Nog even dit: je kan een soort plattekaastaart maken waarbij je geen oven nodig hebt. Dan maak je ook een bodem en een kaasvulling voor erop. Eventueel met fruit in. En die laat je (dankzij de toegevoegde gelatine) opstijven in de koelkast. Ook heel lekker en fris om te eten. Maar mijn cheesecake is de ‘New York Style Cheesecake’. Die ga je afbakken in de oven. Daarna ook in de koelkast goed fris laten worden, want gekoeld is die veel lekkerder.

Klaar voor het recept? Here we go! Laat misschien eerst je oven al voorverwarmen op 150° (hetelucht) of 170°.

Eerst maak je de bodem:

  • Verbrokkel 100 gr koekjes en mengen met 25 gr boter. Iets meer of minder, dat maakt hier niet zoveel uit. Een tijd geleden koos ik standaard voor speculooskoekjes, nu ga ik vaker weer de gewone petit beurre koekjes gebruiken. Voel je vrij om te experimenteren.
  • Vet je springvorm in en bestuif met wat bloem. Ik gebruik meestal een springvorm met glazen onderkant. Dat ziet er wel spectaculair uit als je ze ontvormt (is dat een woord?). Je kan ook meteen op het glas snijden, wat wel handig is, want het is een grote taart!
  • Nu mag je het koekjesmengsel verdelen over de bodem en goed aandrukken. Maak gerust wat meer als je graag een dikkere bodem wil (guilty).
  • Nog eens goed aandrukken (met je handen) en wegzetten in de koelkast.

En nu de vulling:

  • Neem 4 grote eieren. Splits eigeel en eierdooiers.
  • Voeg 150 gr suiker toe aan de eigelen en klop goed op.
  • Los 30 gr maïzena op in citroensap. In mijn originele recept stond 2 el, maar ik gebruik wat meer. Net genoeg om van mijn maïzena een papje te maken. Ik doe dit in een koffiekopje met een vork. Het is wat doorzetten, maar als je de maïzena niet eerst oplost, dan zit je gegarandeerd met klonters in de taart.
  • Voeg de opgeloste maïzena toe aan het eiermengsel.
  • Doe er 500 gr roomkaas bij . Ik gebruik meestal Philadelphia, of het alternatief van het huismerk. Ricotta is ook een optie, maar dit gebruik ik zelf nooit.
  • 200 ml room toevoegen.
  • 60 gr boter toevoegen. Ik gebruik hiervoor altijd vloeibare boter.
  • En als laatste nog wat vanille toevoegen naar smaak. Ik ben fan van de poeder, maar die kan je niet overal vinden. Gewoon vanille-extract lukt ook. Of een (half) stokje uitschrapen, dat kan natuurlijk ook altijd.
  • Alles goed mengen met een klopper. Eventjes wat kracht achter steken zodat alle brokjes eruit zijn.
  • Nu nog de eiwitten heel goed opkloppen (met de mixer) en die voorzichtig door het mengsel scheppen. Je wil echt luchtige cheesecake, dus niet meer met de klopper nu! Ik gebruik hiervoor meestal zo’n pannenlikker.

En nu mag je het mengsel op de koekjesbodem gieten. Als alles goed ging, zit je met een redelijk dik mengsel. Best niet te geweldig gieten, want dan kunnen er stukjes loskomen van de bodem.

De taart mag 1u in de oven, maar zeker eerst eens checken voor je ze eruit haalt. Vooral het midden heeft wat tijd nodig om stevig te worden. Laat de taart gerust wat langer zitten als ze nog vloeibaar is in het midden. Vorige keer kreeg ze van mij zeker nog 20 minuten extra.

Laat de taart best wat afkoelen in de oven, met de deur open. Dat vermindert de kans op scheuren bovenaan. Die heb ik meestal wel, maar dat maakt de taart niet minder lekker!

Het ruikt nu heerlijk in huis en je wil proeven, maar echt niet doen. De taart is nu al lekker, maar als je ze eerst goed laat afkoelen in de koelkast, dan is ze nog lekkerder. Trust me!

Ik vind de basic cheesecake  het lekkerst, maar je kan natuurlijk nog smaakjes toevoegen. Fruit in het mengsel, of achteraf bovenop de taart, chocolade, speculoos, … Het kan allemaal.

Heb je deze taart gemaakt voor moeilijke eters? Mensen die niet graag iets nieuws proeven?
Ik spreek altijd over cheesecake. Ervaring leert mij dan mensen veel minder geneigd zijn om te proeven als je het kaastaart noemt. Trust me.
Voor wie dit soort dingen niet wil proeven (want taart met kaas, ben je gek?), verwijs gerust eens naar Friends. Daar zijn ze verzot op cheesecake. Vooral Chandler en Rachel.

Restjes (yeah right)? Niks gaat boven . Trust me!

 

Written by mooiding

10 Comments

Bert

Sweet mother of baby Jesus, ik moet dat toch eens dringend uitproberen. Kans bestaat wel dat ik het in één keer helemaal zelf opboef. En Mama’s Little Bakery, zalig!

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *