Het is al even geleden, maar in de zomer van 2019 deden wij van Interrail vakantie. Met de kinderen 15 dagen rondreizen binnen Europa, trein op en af.

Surfen op de trein.

Ik wou er al veel langer over bloggen, maar ja… Life happened. Al een geluk dat ik op reis een dagboek bijhield, zodat ik nu nog alles eens kan nalezen en op basis daarvan deze blogpost kan schrijven.

Onze reis ging van Luxemburg, Metz, Stuttgart, Zirndorf (want Playmobilland), via Praag naar Berlijn en langs Düsseldorf weer naar Roeselare. De route stippelden we vooraf goed uit. In principe zou je ook gewoon kunnen vertrekken zonder plan, maar wij vonden het plannen en wegdromen op zich ook al leuk.

We kochten 4 tickets om 15 dagen lang onbeperkt binnen Europa te treinen. De route die je neemt, kan je volledig zelf bepalen. Wij kozen ervoor om nooit langer van 4u per dag op de trein te zitten. Een aantal van onze ritten reserveerden we vooraf (geen overbodige luxe bij hoge-snelheids-treinen) met een kleine opleg. Gewone treinritten reserveerden we niet vooraf.

Het systeem is eigenlijk heel simpel, een beetje zoals de Go-Pass van vroeger. Voor elke treinrit vul je de route in op het ticket. En elke reiziger heeft zijn eigen ticket. Pluspuntje voor de prijs: kinderen onder de 12 rijden gratis.

De overnachtingen hadden we vooraf ook allemaal geregeld via AirBnB. Op sommige plekjes bleven we 1 nacht, op andere plaatsen iets langer. We hebben op 7 verschillende locaties overnacht, er was maar eentje waar we echt niet tevreden over waren. De rest was allemaal in orde, dus wij blijven boeken met AirBnB.

Dit waren onze succes adresjes (in chronologische volgorde):

  • Dit super appartement op een heel rustige locatie in het centrum van Metz. Heel mooi, verzorgd en netjes. Wat mega handig is, is dat de verhuurder zelf ook in het pand woont, en hij heel wat adresjes doorgeeft, die de gewone toerist nooit zou vinden. Enig minpuntje: geen natuurlijk licht in de keuken en badkamer. Voor ons niet zo erg, want we bleven niet lang, maar ik geef het maar mee.
  • In Praag verbleven we hier. Alweer een appartement, met een goede ligging om de stad te verkennen, maar tegelijk wel rustig. Nette, verzorgde kamers en twee badkamers! In één ervan stond zelfs een wasmachine/droogkast, twee-in-één. Ik had het zo uitgezocht dat we minimum op 2 plekken onderweg de was konden doen, zo moesten we niet te veel kleren meesleuren. Maar ik heb geleerd: zo’n combinatietoestel moet ik van z’n leven niet hebben! Alles blijft toch een beetje wak, en de sportschoenen van mijn dochter waren verpest.
    Oh ja, ook hier, geen natuurlijk licht in keuken en badkamer. Maar Praag is nog steeds heel goedkoop wat eten betreft, dus we hebben weinig tijd doorgebracht in de keuken.
  • De absolute topper was voor ons Berlijn. Zalige stad, en schitterend appartement. Heel ruim, licht en luchtig. Heel goede bedden, gelegen in een straat met enkele restaurants, dichtbij een metrostation, maar toch nog steeds rustig wonen.
Berlijn maakte indruk…

Onze dochters waren vorige zomer 9 en 11. Vooraf gingen we degelijke rugzakken uitkiezen, want iedereen moest zijn eigen materiaal dragen. Dat betekende dus voor iedereen een grote rugzak met de kleren in, en een klein rugzakje met dingen die ze nodig hebben onderweg (op de buik, als de grote rugzak mee was). In die kleine rugzak zat een waterfles, wat koekjes en fruit, een blanco reisdagboek, een gewoon boek, een puzzelboek en wat knutselgerief.

We hadden eigenlijk allevier ons eigen reisdagboek mee. Gewoon een blanco ingebonden boekje met de naam op vooraan. Daarin plakten we een overzicht van de route (op kaart) en het overzichtje met alle treinritten en overnachtingen. Zo konden de dochters mooi meevolgen waar we zaten en wat de volgende stop was. Ze kregen ook de opdracht om elke dag te noteren wat ze gedaan hadden, wat er goed was meegevallen en wat minder. Ze maakten er tekeningen bij, kleefden toegangstickets in etc. Uren zijn ze ermee zoet geweest. En ook heel fijn om achteraf nog eens te lezen.

Het overzichtje van de topplekjes onderweg is voor een volgende blogpost. Maar boekt u sowieso maar al zo’n tickets. Ge zult het u niet beklagen!

Voorlaatste dag. Ze waren een beetje moe…

Written by mooiding

6 Comments

Kris10

Wauw, nu al benieuwd naar de vervolgverhalen! Wij zijn zeer grote treinfans maar hielden het voorlopig op met de trein naar Frankrijk. (en duizenden B-dagtrips)

Reply
Els Ketels

Zo leuk! Staat ook op mijn lijstje. Mochten jullie in Frankrijk reizen, jullie hebben nog altijd een gratis nachtje tegoed in onze B&B .

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *