IMG_20160805_192344

Als kind had ik een lelijk handschrift. Heel vaak op mijn oren gekregen van alle juffen uit mijn lagere-school-carrière. Ik deed het wel graag, dat schrijven. Met een potlood. Een balpen. En later met een stiftje of een pen. Maar steeds weer voldeed ik niet aan de schoonschrift-eisen…

Leve het middelbaar, waar dit plots niet meer van belang was. Schrijf hoe je wil, zolang het maar een beetje leesbaar blijft. Mooi schrijven was geen vereiste meer. Oef.

Daarna kwam de lerarenopleiding. Tsjah, plots werd dat toch weer belangrijk, dat handschrift. En om het nog een beetje moeilijker te maken, ging het daar plots om bordschrift. Niet mijn sterkste kant, als leerkracht.
Maar, allemaal bijzaak. Ondertussen zijn er pc’s, beamers, Prezzi’s, Powerpoint enz. En ik trek mijn plan, met dat bordschrift. Af en toe krijg ik nog commentaar van leerlingen die bepaalde dingen niet kunnen lezen. Maar het valt al bij al geweldig mee.

En toen, toen kwam de handletteringhype. Een beetje zoals kalligrafie, maar minder ingewikkeld, leek het wel. Enkele maanden geleden kocht ik dus mijn eerste handlettering boek. En begon ik te oefenen. Ik heb geen echte kalligrafiepen, maar trek mijn plan met balpen,  potlood, stift of pen. Het is meestal prutsen, but I like it.

Tot voor kort oefende ik gewoon in een schriftje, op restjes papier of in mijn handlettering boek. Maar ik wou er ook echt iets mee doen. Dus ik koppelde het aan mijn doorgeefboeken. Dit zijn goedkope boeken, gekregen of gekocht in de Kringwinkel. Geen grote literatuur, maar gewoon boeken die vlug weglezen. Ik laat ze ergens achter (bijvoorbeeld op reis) of geef ze door aan een vriendin, die ze dan ook ergens achterlaat of doorgeeft.
En nu voeg ik er dus nog wat handlettering aan toe. Een leuke quote, een versieirngske…. Als ik maar kan oefenen. En wie weet, wordt één van de lezers wel content van een quote. Of een versieringske.

IMG_20160805_192408

Written by mooiding

15 Comments

gerhilde maakt

Zo tof! Ik heb mij nog niet gewaagd aan de handletteringhype, maar jouw resultaten zijn prachtig! En zo leuk dat je er doorgeefboeken mee versiert. Ik ben eigenlijk sowieso wel fan van doorgeefboeken, dat extraatje maakt het af!

Reply
Falderie

Een leuke extra aan die doorgeefboeken!
Handlettering… Dat is duidelijk iets waar ik me niet aan ga wagen… Hier is het schoonschrift ook niet zo top… 😉

Reply
Evi

Wat leuk! Ik zou een doorgeefboek met zo een extraatje wel weten te appreciëren 🙂 Schoonschrift was ook niet meteen mijn sterkste kant op school dus denk niet dat ik me binnenkort aan handlettering ga wagen.

Reply
Le petit requin

Bij die eerste foto dacht ik dat je ging vertellen over een boek met kalligrafische quotes als illustraties 🙂
Heel tof dat je dat bij doorgeefboeken doet!

Reply
Mirthe

Leuk idee om ze in die doorgeefboeken te zetten!
Wat dat handschrift betreft: ik veranderde ongeveer elk schooljaar van hadschrift: groot, cursief, klein (maar echt mini), drukletters,… Ik heb alles gehad. En ik genoot ervan om te beslissen hoe ik vanaf nu een a of een h zou schrijven. Tegenwoordig is alles digitaal en schrijf ik bijna nooit meer. Misschien moet ik ook eens met hand lettering beginnen.

Reply
Anneke

Oh, da’s een mega idee, boeken ergens achterlaten mèt boodschap in!
Hopelijk kom ik er ooit eens eentje tegen van jou 😉
Mooi gedaan, die handlettering! Echt!

Reply
johannaowlette

cool! ken je (niet schrikken) bible journalling? ik kwam dat tegen op pinterest: het zijn bijbels met extra brede marges om in te tekenen en schrijven, soms echt fantastische resultaten. nu, stel je je lievelingsboek voor, met van die extra brede marges… I want one! In de ban van de Ring! American Gods! Harry Potter! Komaan, uitgevers 🙂

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *