chaiIk geef het toe, ik ben verslaafd. Niet aan koffie (vies), of sigaretten (yuck), of alcohol (nope). Maar aan chai. Seriously, zo lekker!

Wie mij volgt op Instagram, die weet dat al langer dan vandaag. Ik kreeg er zoveel vragen over, dat ik beslist heb er een volledige blogpost aan te wijden.
De feiten: het is een soort kruidige zwarte thee. Kruiden zoals kaneel, kardemom, gember, peper en kruidnagel. En er zit melk in. Het is dus eigenlijk gewoon thee met melk, veel melk.

Je kan de thee los kopen, in builtjes, zelf een mengeling maken of de oplosvariant kopen.
Als ik de echte thee gebruik (zakjes of los), dan zet ik eerst gewoon thee en giet dan warme melk bij.
De kruidenmengeling die ik zelf maakte, smaakte een stuk pittiger dan de gekochte mengeling. Die liet ik gewoon even meekoken met mijn melk.
En dan, de oplosthee. Ik heb al heel wat mixen geprobeerd. Soms worden er extra smaakjes aan toegevoegd, zoals vanille of chocolade. Ikzelf hou het meest van de ‘spicy’ mixen of de ‘massala’. Als ik maar kaneel smaak! Normaal moet je enkele schepjes oplossen in water en dan warme melk toevoegen. Ik hou nogal van het romige van de melk, dus ik laat meestal het water gewoon weg. Ideaal gezien gebruik je best volle melk, maar aangezien ik minimum twee chai’s drink per dag, hou ik het bij halfvolle melk. Of sojamelk.
Ik schuim de melk op met dit ding, dat ziet er dan ook meteen een stuk mooier uit. En dan nog een beetje kaneel bovenop en een beetje nootmuskaat. If I’m feeling adventurous.

veel chai

Waar ik het allemaal koop?
– De Clipper thee vond ik bij Albert Heijn, maar hebben ze ook bij de natuurwinkel.
– De losse chai-thee kreeg ik cadeau van bij Dille en Kamille.
– De Chalo oplosthee koop ik bij de Kruidenmozaïek in Roeselare. Er zijn vier verschillende smaken van deze hug-in-a-mug.
– De Baru oplosthee wordt in verschillende smaken verkocht bij Cocoa in Kortrijk. Maar kan je online ook hier kopen.
– De Drink Me Chai vond ik bij Albert Heijn. En eerlijk, de rode doos ‘chai latte spiced’ vind ik zelf de allerlekkerste. Toen ik die vond bij AH, kocht ik meteen 3 dozen. (oh my god, ik ben hier echt al mijn geheimen aan het verklappen). Ze hebben er veel verschillende soorten, ik wil ze allemaal nog eens uittesten. Alleen de light (de blauwe) vind ik minder lekker.
– Er bestaat ook oploschai in ‘single’ porties van Nestlé, waar je gewoon warm water moet aan toevoegen. Die zijn een stuk minder lekker, maar wel heel handig voor op school.

Geen zin om zelf chai te maken? Hier kan je heel lekkere chai gaan drinken:
Billboard in Roeselare. Muziekwinkel tegenover het station, mét coffee-corner. Waar ze ook chai hebben. Kan ook om mee te nemen. Handig als ik moet treinen.
Creme de la crema in Roeselare. En het is daar nog mooi ook!
De Mokkabar in Roeselare. En ondertussen kan je ook eens proeven van de lekkere taart daar.
– Als je het heel vriendelijk vraagt, krijg je ook lekkere chai in Barlaban in Roeselare. En altijd vegan!
– Bij Fanny’s in Kortrijk. Op enkele meters van mijn werk. De chai staat er niet meer op de kaart, maar wie ernaar vraagt, krijgt er een.
Starbucks. Wherever. Lekkere chai.

Kennen jullie nog adresjes? Let me know!
En vooral, spread the chai-love! Hoe meer mensen om chai vragen, hoe groter de kans dat er overal chai op de kaart staat.

oh ja, er is ook nog een give-away! Ik heb hier nog een doosje Baru-chai staan ‘op overschot’. Laat een comment achter en dan pik ik er iemand uit om de chai naar op te sturen. Onschuldige-hand-gewijs.

Written by mooiding

25 Comments

Emmeline

Whaa! Eindelijk! Super. Ik leer bij 🙂
Voorlopig vooral de oploschai van Chalo hier. Heerlijk. Ook de melk wordt hier opgeklopt – met de hand! -, wat het uitzicht toch een pak verbetert 😉 (thx voor die tip trouwens om alleen melk te gebruiken) Manlief vindt het ‘pimped-up-versie van chocomelk’ 🙂 Ook hij vindt het wel een lekker drankje. (Halleluja!)

Trouwens, ook hier: koffie, sigaretten of alcohol = JAK en NOPE 😉

Die Drink-Me zal ik zeker ook eens uittesten!

Reply
tiny

Oh ik heb al veel ontdekt, maar de Drink Me Chai heb ik nog niet gevonden in AH. Wel de Clipper-zakjes en die vind ik ook best lekker. Ik denk dat we woensdag minstens drie chai’s gaan drinken?? 😉

Reply
Gene

Ik wil nog wel eens een poging doen om te proeven. De eerste keer is het me niet bevallen.

Reply
Samaja

Tot nu toe is de hype zowat aan mij voorbij gegaan, maar als ik je post zo lees, zou dit wel eens echt iets voor mij kunnen zijn. Ik doe sowieso altijd melk in mijn thee (zelfs in citroenthee), dus met dat deel heb ik al zeker geen probleem ;-).

Reply
gerhilde maakt

Ik heb het een keer getest en was niet echt fan, maar misschien moet ik gewoon wat proberen om te zien wat ik lekker vind? Ik doe graag mee!

Reply
Sarah

Ik ga ook een kans wagen. Ik heb het al veel op je IG zien passeren en ben er zeer benieuwd naar! Als het bevalt zal ik er misschien naar op zoek gaan tijdens de wekelijkse boodschappen…

Reply
Griet

mmm misschien ook eens proberen, hoewel ik geen melk in mijn thee doe. Maar, iets nieuws kan nooit kwaad, toch?

Reply
Silke

Amai, van een verslaving gesproken, haha!

Ik ben ook fan, maar hou het bij af en toe eentje. Zou het te rap beu worden als ik er elke dag eentje zou drinken denk ik 🙂 dit gezegd zijnde, ga ik er morgen nog maar eens eentje prepareren!

Reply
Annelies

Hier nog een chai-lover! Ik ben zelf fan van de ‘Vanilla chai’ van het merk Pukka (o.a. te koop bij Origino in Roeselare). En voor een chai buitenshuis zou ik steevast opteren voor Labath in Gent. Daar kan de chai van de Mokkabar niet aan tippen, die van de Creme de la Crema komt in de buurt 🙂

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *