bujo 04

Lijstjes, notaboekjes, schriftjes…
Een schriftje in de schooltas om allerlei dingen bij te houden voor school. Eentje in de laptoptas voor als ik op papier notities wil nemen tijdens een vergadering. Een schriftje voor thuis. Nog eentje op mijn bureau. En dan nog 3 verschillende to-do-lijstjes. Herkenbaar?

Move over, lijstjeschaos. Welkom, bullet journal!

Je hebt er waarschijnlijk al veel over gehoord. Ik hoorde er voor het eerst over bij Miss Pixie, laaaang geleden (pionier). Daarna schreef Kelly Deriemaecker erover voor De Standaard Magazine, dan op haar blog, en binnenkort is er haar handleiding voor wie er zelf wil aan beginnen!

Ik zou kunnen uitleggen hoe het precies werkt, maar daarvoor bekijk je eigenlijk best gewoon dit filmpje.

Dan hou ik het maar op uitleggen waarom ik zo’n voorstander ben van dit systeem! Hou je klaar, want het wordt een hele opsomming!

  • Eén boekje. En daarin komt alles. Kalenders. Goeie quotes. Onderwerpen waarover ik nog wil bloggen. Boeken die ik las en welke score ik die gaf. Plekjes waar ik graag eens iets wil gaan eten of drinken. Series of films die mij worden aangeraden. Dingen die ik zeker wil onthouden van bijscholingen of vergaderingen. Overzichtjes van het eten dat ik maak voor feestjes… En to-do’s. Veel to-do’s.
  • De inhoudstafel vooraan. Zo simpel, en toch zo geniaal! Ik moet nooit meer mijn boekje doorbladeren op zoek naar die ene goeie quote waarvan ik zeker was dat die ergens bovenaan links stond, maar die dan toch op de rechterpagina in het midden blijkt te staan. Ik kijk nu gewoon op mijn index en zie meteen waar ik moet gaan zoeken. Heaven!
  • De jaarkalender (of future log) vooraan. Per maand zet ik er mijn afspraken in en ook to-do’s die gelinkt zijn aan die maand (ik geef een voorbeeldje: afspraak maken bij de tandarts voor de jaarlijkse controle). Bij het begin van elke nieuwe maand bekijk ik het even en neem ik de dingen over, op het einde van de maand grijp ik er ook even naar terug om te zien of alles afgewerkt is.
  • Het migreren, doorschuiven etc. Zalig vind ik dat. De to-do’s overlopen en zien wat je moet ‘verhuizen’. Pijltje naar links als je het vooraan in het jaaroverzicht aan een maand wil koppelen, pijltje naar rechts als je het bijvoorbeeld gewoon verhuist naar volgende week.
  • Het gevoel van rust in mijn hoofd als mijn week op zondagavond ‘geregeld’ is. Onbetaalbaar. Trust me. Zelfs bij hele drukke weken zorgt dit ervoor dat ik het overzicht blijf behouden.
  • Het overlopen van de to-do’s op het einde van de week. En dan afwegen: is dit echt van belang? Zo van belang dat ik het ga doorschuiven naar een andere week of maand? En het dus nog eens moet opschrijven? Het zorgt er wel voor dat ik niet zomaar lukraak mijn to-do’s opstel, maar er echt over nadenk.
  • Het combineert perfect met onze digitale agenda. Want ja, we leven in de 21e eeuw, dus ik hou mijn agenda eigenlijk digitaal bij. Concreet betekent dit voor mij dat ik enkel werk met weekkalenders in mijn bullet journal en geen maandkalenders maak bij de start van elke nieuwe maand. Tijdens het weekend overloop ik de komende week op onze online agenda. De dingen die van belang zijn voor mij en ons gezin neem ik over in mijn weekoverzicht. En zo overloop ik dus nog eens alle afspraken, waardoor de kans heel klein is dat ik een afspraak vergeet (tenzij ik die natuurlijk gewoonweg op de verkeerde datum in mijn agenda heb gezet).
  • Ik oefen mijn handletteren en doodling skills. Ik word rustig van het maken van die weekagenda’s, omdat ik zo het overzicht behoud. Maar ik word ook gewoon rustig van het schrijven zelf. En het is het ideale moment om ‘functioneel’ mijn handletteren in te oefenen. Maar: niet elke maand is even mooi als de vorige. Mei en juni zijn een beetje triestig, maar dat is omdat het zo druk is op school. En voor wie het zich afvraagt, het moet echt niet perfect zijn. #wabisabi ftw!!

En dan de vraag die iedereen mij stelt: kruipt daar niet ongelooflijk veel tijd in?
Ja en nee. Elk weekend ben ik er zeker een uurtje mee bezig om mijn planning over te nemen en alles mooi vorm te geven. Maar dat zie ik echt als een uurtje me-time, maar dan wel super efficiënte me-time! En het zorgt er echt voor dat ik tijdens de week tijd win. Want ik weet op zondag al heel goed wat er mij die week nog allemaal te wachten staat. Die rust, dat overzicht, daar offer ik met plezier een uurtje weekend aan op! En nu gij!

Hieronder nog wat foto’s, misschien krijg je er zelf ook zin in?

Bullet journal nummer 2. zelf versierd. Nog steeds heel blij mee!

Bullet journal nummer 2. zelf versierd. Nog steeds heel blij mee!

Voorbeeld van een 'weekly' of weekoverzicht.

Voorbeeld van een ‘weekly’ of weekoverzicht.

Nog een 'weekly' of weekoverzicht, maar anders.

Nog een ‘weekly’ of weekoverzicht, maar anders.

Mijn dagelijkse to-do's en afspraken.

Mijn dagelijkse to-do’s en afspraken.

Written by mooiding

12 Comments

tiny

Ik was het net nog aan het uitleggen aan mijn lief, hij had er nog nooit van gehoord, van een bulletjournal. Sorry, maar mijn leven moet wel reuze saai zijn. Ik heb de behoefte niet om hier iets mee te doen, ik heb al jaren geen papieren agenda meer, ik schrijf bijna nooit meer iets op, tenzij een boodschappenlijstje, wat ik moet onthouden, zet ik in Notities op mijn iPhone. Dus ik zou begot niet weten wat ik er in moet zetten.
Da’s pas rust in mijn hoofd. 🙂
Maar geniet er vooral van, en als ik je nog eens zien, mag je het mij eens tonen! 🙂

Reply
fieke

Zo mooi!
Ik ben ook helemaal te vinden voor dit idee, want duizend en één lijstjes, daar word je alleen maar onrustig van. Gisteren is mijn eerste Leuchtturm aangekomen, en ik kocht ook al nieuwe stiftjes. Oeps! Ik ga eerst een bujo voor mijn blog maken, om te zien hoe dat werkt. Want voor de gewone wekelijkse afspraken heb ik een digitale agenda en mijn Flow-agenda, en dat werkt allemaal vrij goed.
Met welk stiftje versierde je de kaft van je boekje?

Reply
mooiding

Good luck!
Mijn LT ligt ook al te wachten, nu werk ik in een Nuuna. Heel mooi, maar net iets te groot en zwaar…
Ik versierde de kaft met een stift van Marabu, een ‘brilliant painter’, watervast en lichtbestendig op alle gladde oppervlakken. Heel content van!

Reply
fieke

Merci voor de tip! Als ik mijn effen kaft beu ben ga ik er eens naar op zoek :-).
Nuuna zag ik ook al, en twijfelde ook wel een beetje. Maar de leren kaft en het gebrek aan een elastiek hebben me voor LT doen kiezen!

Reply
miss pixie

Haha, pionier Maar thx voor de vermelding ❤ Je BuJo ziet er prachtig uit. Mijn Moleskine is zo goed als vol dus ik start in juli in een Leuchtturm

Reply
Talitha

Ik heb net de handleiding van Kelly besteld, ik ben zo benieuwd! Ik hou BuJo’en nooit lang vol, maar dan voornamelijk omdat ik het systeem nog niet goed snap, denk ik. Ik krijg wel erg veel goesting om eraan te beginnen door deze post!

Plus: mooie stiften! Pastel Stabilo, whaaaaat?

Reply
Delphine

ik begon nog maar net eentje (als in 48 uur geleden) dus ik moet nog heel erg zoeken naar de juiste opbouw en het juiste schriftje. Voorlopig vind ik het vooral jammer dat de dotted notebooks zo duur zijn want ik zou er wel eens eentje willen testen maar geen idee of het mij ligt.

jouw voorbeeldjes zien er trouwens super uit, netjes, overzichtelijk en niet teveel tralala (as I like it)

Reply
mooiding

Thx!
Ik ben mijn eerste BuJo ook gewoon begonnen in een schriftje van de Hema, hoor!
Maar echt waar, once you go dotted, you never go back! 😉

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *