Er zijn er zo heel wat. Dit zou wel eens kunnen een blogpost worden die regelmatig terugkeert. Vandaag bespreek ik er vier.

Met stip op nummer 1: mijn weekmenu

Ik heb dat natuurlijk niet zelf uitgevonden. Ik zag dat voor het eerst hier. Bij mij ziet de weekmenu er absoluut niet zo mooi uit. Maar daar gaat het ook helemaal niet over.

Eerlijk? Ik vond dat eerst nogal een saai idee. Zo op donderdag (kan natuurlijk op eender welke dag, maar hier komt dat zo goed uit) al beslissen wat je de hele volgende week zal eten. En wat als ik dan een ‘goestje’ heb? Of als ik gewoon eens geen goesting heb ik wat er die dag op de weekmenu staat? Of als ik die avond eens geen zin heb om te koken? Of als ik een vergadering over het hoofd zag? Om maar te zeggen, ik had dus wel mijn bedenkingen.

Maar toen besefte ik het volgende: al die vorige opmerkingen, daar heb ik vooral last van als ik geen weekmenu maak. Als ik in de winkel sta en ik neem zomaar wat mee om in de loop van de week te maken, blijkt vaak dat ik daar in de loop van de week geen tijd voor heb, geen zin in heb, een vergadering vergeten ben, en ga zo maar door.

Dus heb ik het één keer geprobeerd, ondertussen al 3 jaar geleden. En sindsdien ben ik er niet meer mee gestopt. Maar ik heb wel enkele geheimen. Ge zult het misschien niet geloven, maar die zal ik hier meteen uit de doeken doen, zie!

 • Tip 1: de kalender
  Bij het opmaken van mijn weekmenu, leg ik ook mijn agenda open. Ik overloop grondig de komende week. Heb ik vergaderingen? Zal ik op tijd thuis komen om iets te maken waar veel werk aan is? Is het een dag in de week dat D. beter zou koken? Zijn de kindjes thuis of niet?
 • Tip 2: restjes
  Koken voor het juiste aantal mensen vind ik moeilijk. Stel je voor dat er iemand heel grote honger heeft?  Altijd heb ik restjes. Dus die neem ik ook op in mijn weekmenu. Ik probeer de maaltijden waar ik altijd veel restjes van heb, omdat ik ze niet ‘in het klein’ kan maken, net voor de dag met de vergadering te zetten. Of net voor de dag dat ik 7 uren les moet geven en geen zin meer zal hebben in koken.
 • Tip 3: ongepland
  Ik plan elke week een maaltijd in die min of meer ongepland is. Klinkt nogal tegenstrijdig, maar leest gewoon efkes verder. Daarmee bedoel ik dus: frietjes of pizza of paëlla uit de diepvries of afhaalchinees of… (vul maar aan). Ik weet dus elke week dat ik minstens één keer niet ‘moet’ koken, en ik denk daar vooraf goed over na welke dag dit wordt. In drukke weekends is dat vaak al eens op zaterdagmiddag. Of op vrijdagavond.
 • Tip 4: diepvries en conserven
  Onze diepvries is altijd goed gevuld. En in de berging staat een kast waar allerlei conserven instaan. Ik voorzie in mijn weekmenu vaak een maaltijd die ofwel volledig uit de diepvries komt, of waar het diepvries eten aangevuld wordt met conserven. Let op: dis is niet hetzelfde als tip 3! Hier wordt wel echt gekookt, maar zo de typische Belgische kost. Worst met patatten en appelmoes bijvoorbeeld. Of biefstuk met frietjes en tomaat. Als we dan plots een invitatie krijgen om ergens te gaan eten, dan kunnen we JA zeggen. Dan laten we die week gewoon ons ‘diepvries’ eten weg, en moeten we niks weggooien.
 • Tip 5: flexibiliteit
  Ondanks mijn plannen, verander ik toch nog regelmatig van gedacht. Ik blijf natuurlijk een vrouw, dus dan mag dat. Maar dat is beperkt tot ‘switchen’. Geen zin om vandaag verse spaghetti te maken? Awel, dan gaan we vanavond om frietjes en maak ik morgen wel spaghetti. Zoiets.

http://instagram.com/p/wGMCRiRuUa/

Nummer 2: Google Calendar

Google Calendar is my friend. Alles zet ik daar in. De uren dat ik moet lesgeven. Momenten dat ik de kindjes naar oma en opa moet brengen. Juwelen maken voor Mooi Ding. Vergaderen op school, ook als die over de middag zijn en ik er toch al ben. Uitstapjes naar de winkel. Playdates van de dochters. Zwemles van de dochter. Chiro van de dochter. Dansles van de dochters. ALLES. D. doet dat ook op zijn Calendar. En dan delen we de hele handel. Super handig! Zo weten we steeds wie wanneer thuis zal zijn. Handig voor de kindjes. En handig voor het opmaken van de weekmenu.

Nummer 3: Trello

Ooit al gedaan: 7 verschillende to-do-lijstjes gemaakt? En dan niet meer weten waar die lijstjes zijn? Trello is the answer! Al die lijstjes staan nu online. Die staan gewoon op mijn pc, maar ook op mijn telefoon. En ook op eender welke andere pc als mijn telefoon plat is.
Ik heb wat moeten experimenteren met hoe ik alles orden. Maar wat voor mij (momenteel) het best werkt, is groeperen per dag. Met als extraatje nog een asap-lijstje. Welke dingen wil ik doen op welke dag? En zo maak ik mijn to-do-lijstjes. En ook daar staat alles op. Ik maak geen onderscheid tussen werk en privé lijstjes. Zo werkt het voor mij.

trello

Nummer 4: Collect and go

Sinds mijn jongste dochter niet meer wil slapen overdag, is winkelen een tijdje stresserend geweest. Met twee schattige dochtertjes een winkelkar lopen duwen, ziet er misschien plezant uit, maar dat is het – echt waar – enkel de eerste vijf minuutjes. Daarna moet er zeker iemand plassen. Super dringend! Wel drie druppels! Of willen die meiden ab-so-luut die koekjes meedoen naar school. Of willen ze 7 keer passeren langs de proevertjes. En uiteraard willen ze eerst samen in de kar. Dan wil er eentje uit. Dan wil de andere eruit. Of nee, erin. Of nee, allebei samen erin. Maar niet te dicht bij elkaar, of dan begint de ruzie…

Het moment aan de kassa is ook altijd plezant. Dat zijn de laatste 10 minuten die er écht te veel aan zijn. Dan begint er gegarandeerd iemand te janken. Meestal één van de meisjes, ofwel ik die (langs binnen) een beetje jank. Een klein beetje maar. Want ik wil naar hui-ui-uis!
De oplossing: Collect and goooooo!  Concreet ziet het er bij ons zo uit: als ik ga zitten om de weekmenu te maken, installeer ik mij met een hele hoop kookboeken en mijn Pinterest. En mijn shoppinglist. En de Collect and Go op de pc. Een uurtje later heb ik dus een weekmenu en een datum waarop ik alle boodschappen van de weekmenu gewoon mag gaan ophalen. Leve de vooruitgang!

Ok, dat klaarzetten kost geld. Maar meestal is er wel een actie waardoor die kost wegvalt. Of ik betaal gewoon die kleine meerprijs met de glimlach, in plaats van geheel gestrest aan de kassa te staan met mijn twee bloedjes van kindjes. Plus: Collect and Go betekent geen impuls aankopen, waardoor ik minder geld uitgeef!

En zo zijn er wel nog dingen die mijn leven simpeler maken. Maar daarover later meer.

Written by mooiding