Heb je ook al die filmpjes gezien van beestjes met een maag vol plastic?
Heb je ook een halve vuilniszak plastic vol als je bent gaan winkelen voor een hele week ver?

Ok, plastic verpakkingen zijn handig, maar soms gaat het echt wel te ver. Wat ik mij soms afvraag:

  • Waarom moet een tros bananen verpakt worden in een plastic zak? Die tros blijft ook zonder zakje samen, hoor.
  • Waarom zitten de koeken van mijn kinderen afzonderlijk verpakt? In een plastic verpakking? Ik snap echt wel dat koekjes een plastic verpakking nodig hebben om vers en knapperig te blijven. Maar plastic in plastic? Dat is er toch over? Op school mogen ze geen verpakkingen meedoen (afvalarme school), dus gebruiken ze koekendozen. En dat doen mijn kinderen eigenlijk altijd. Dus ik heb die plastic mini-verpakkingen echt niet nodig. Eens ik het pak openmaak, kan ik zelf wel iets voorzien om mijn koekjes vers te houden.
  • Waarom worden eitjes nu soms verpakt in plastic eierdozen in plaats van in die goeie, ouderwetse grijze eierdingen? Seriously, dat is toch echt niet beter?
  • Waarom kon ik vroeger 12 dozen melk kopen, verpakt in een doos, en is daar nu meestal nog een laag plastic rond? Gebruiksgemak? Goh ja, zoveel verschil maakt dat toch niet hoor.
  • Waarom duurt het zo lang voor milieuvriendelijke verpakkingen effectief gebruikt worden in supermarkten? De biowinkels kiezen hier al vaak voor, maar supermarkten blijven achter.
  • Waarom worden sommige mensen boos als je zegt dat je minder plastic wegwerpverpakkingen wil? Serieus?

De maand mei staat in het teken van minder plastic (Mei plasticvrij). Om het einde van die maand te vieren, staan er op 2 juni heel wat #plasticattacks gepland in Belgë (en daarbuiten). Concreet gaan we die dag winkelen, betalen we alles en laten we aan de uitgang van de winkel al het plastic achter. Zo willen we een signaal sturen naar winkel en producent dat wij een verandering willen.
Zin om mee te doen? Check de FB pagina van #plasticattack. Misschien is er ook wel eentje bij jou in de buurt!

De inspiratie haalden we hier.

 

 

Deze maand doe ik mee aan een bloghop. Heel de maand kan je hier nog deelnemen aan de wedstrijd die erbij hoort. En zo verder hoppen naar andere bloggers. 

Written by mooiding