DS

‘Of ik eens wou bijhouden hoeveel uur ik werk per week?’ Die vraag kreeg ik eind vorig jaar via een PB op Instagram. Maar ja, gij. Want het was voor Klasse. Gelijk gestemde zielen, en al!

Ik klokte die week af op net geen 50 uren (van 60 minuten, ja hoor). Het was een beetje een rare week. Een lange bijscholing, heel wat vergaderingen, en heel wat extra werk voor Music for Life waar we toen middenin zaten. Dus ik kwam aan veel ‘allerlei’ en veel ‘administratie’, het lessen voorbereiden had ik vooral in het voorgaande weekend gedaan en het verbeterwerk werd wat uitgesteld. Dus geen standaard week, maar qua werkuren toch wel een normale week.

Het artikel werd gepubliceerd in Klasse, het tijdschrift voor leraren. Ik kreeg heel wat positieve reacties van collega’s. En ik was content. Het artikel was goed, de feedback was goed en de fotograaf had mij echt ‘schoon’ op de foto’s gekregen. Life was good.

En dan ging deze week het artikel online op de site van Klasse. En toen was er weer het debat met Crevits rond de onderwijshervormingen. Dat die leerkrachten derde graad gerust een uurke of twee meer mogen werken, want ze werken er maar 20… Ik werd gecontacteerd door een journalist van De Standaard of ze mijn verhaal mochten gebruiken. Want het artikel toonde duidelijk aan dat 20 uur lesgeven niet gelijk staat aan 20 uur werken.

Vandaag stond het artikel in De Standaard. En toen kwam ik terecht in een kleine shit-storm… Wat is Facebook plots een lelijk ding! Ik heb enkele reacties gelezen, maar ik werd er echt een beetje moedeloos van. Ik ben blijkbaar een zaag (net zoals alle leerkrachten), en ik werk ook heel inefficiënt.
Ondertussen werd het artikel al meer dan 1300 keer ‘geliked’, werd het 344 keer gedeeld en zijn er 142 reacties.
Een weekje lang een dagboek bijhouden van je werkuren, geen idee dat het zoveel haat, woede en afgunst kon opwekken…

Enfin, al een geluk dat ik mijn job graag doe. Want er wordt nogal op neergekeken. Behalve dan op al die vakantie…

Maar hey, ik heb er toch maar lekker een professionele fotoshoot aan overgehouden in mijn eigen school! Dat is toch ook al iets 😉

Renilde-Kortrijk-2

foto: Boumediene Belbachir

 

Written by mooiding

16 Comments

Kim

‘Dankzij’ sociale media nemen veel mensen de tijd niet meer om te nuanceren, om een beetje empathie te tonen. Gelukkig is er in het “echte” leven nog wat meer respect en plaats voor debat. Maar achter hun PC vinden sommigen zich blijkbaar alwetend en heeft de rest van de wereld het mis.
Hopelijk blijft de commentaar niet in je hoofd plakken.
Respect voor leerkrachten trouwens, ik zie het mezelf niet doen en ben blij dat anderen zich wel goed voelen in die job (ongeacht de uren)

Reply
gerhilde maakt

Het internet kan een vieze plek zijn, maar gelukkig ook een hele mooie. De negatieve reacties zijn niet leuk, maar het is goed dat dit in beeld gebracht wordt. Alleen met kleine stapjes zal de perceptie veranderen en jij helpt eraan mee. You go, girl!

Reply
mooiding

Ik had nooit gedacht dat er zoveel reacties gingen komen… En er zaten best wel positieve reacties tussen, maar het negatieve blijft toch net iets langer ‘plakken’, precies…

Reply
biekep_biezonder

Haters gonna hate, meis. Ik word daar ook woest en moedeloos van, maar ik ben zo blij dat je mee het debat hierover aanzwengelt!!! Dat al die kankeraars maar zelf eens voor de klas komen staan, zeg ik dan. Keep on the good work!

Reply
Anneke

Ik lul daar al lang niet meer over, over ‘al die vakantie’ en al 😉 In mijn schoonfamilie zijn er drie die in het onderwijs staan en tijdens een gesprek daarover zeiden zij ‘Al die vakantie dient ook ter compensatie voor die overuren die wij doen.’ Zij happy met hun compensatie, de rest van de maatschappij happy met hun verklaring waarom al die vakantie nodig is (of ze al dan niet een verklaring moesten krijgen, laat ik dan nog in het midden).
Allemaal niet van wakker liggen. Mijn man is militair, ge wilt niet weten wat voor sh*t wij soms over ons heen krijgen door zijn job. Zolang de mensen zelf de job niet gedaan hebben, kunnen ze totaal niet weten wat het allemaal omvat. De onwetendheid… 😉

Reply
Kruimel

Ik heb het artikel met veel interesse gelezen en het gaf me een heldere inkijk in de workload van een leerkracht.
Laat die shitstorm niet aan je hart komen, want dat hart zit duidelijk op de goede plek.

Reply
Delphine

Hej, ik ben nogal laat met mijn reactie, I know 🙂 Ik heb het artikel ook gelezen toen een vriendin het deelde op Facebook. Ik heb zelf kort in het onderwijs gestaan en heb toen ook ondervonden dat het helemaal anders is dan wat men denkt. Zelfs mijn moeder moedigde mij toen aan: “ga in het onderwijs, dan ben je altijd om 16u thuis en heb je veel vakantie, ideaal als je kinderen hebt”. Haha, ze keek ook wel anders op toen ze mij bezig zag 😉 Ik vind het goed dat je hebt getoond hoeveel uren een gemotiveerde leerkracht klopt (want ja, je hebt er ook die uitgeblust zijn en enkel hun verplichte uurtjes lesgeven en geen deftige voorbereiding meer maken, maar dat is een ander verhaal én dat heb je in élke job!). Laat je vooral niet uit het lood slaan door negatieve commentaren! Jij doet je job met veel passie en dat is iets wat heel veel mensen zelf niet hebben in hun niet-onderwijsjob!

Reply
Kaat

Ik word er bij tijden ook moedeloos van. Als men mij ziet mijn lesvrije namiddag, dan is het ‘die hebben ook niet veel te doen’ (Zelfs bij de kapper !). Dat ik soms ’s avonds en in het weekend achter mijn bureau zit, ziet geen kat.
Ondertussen denk ik dat het een verloren strijd is. Zoals Bieke schreef : haters gonna hate. Maar toch.
Anderzijds : waarom heeft men dan zo’n schrik voor het tekort aan leraren (dat er nu is, maar binnen een aantal jaren gigantische proporties zal aannemen ?).
Ik draai te lang mee in het onderwijs om te geloven dat ‘zekerheid van een job’ de enige reden is waarom jonge mensen het onderwijs verlaten. Onderwijs kan bij tijden best zwaar zijn.
Zoals trouwens ook andere beroepen dat kunnen zijn. Het één is geen ontkenning van het andere.

Moedig van je durfde ingaan op het aanbod. Ik zou het zelf niet doen. Omdat ik weet welk een heisa er dan over je heen komt. Het klopt dat je het niet aan je hart moet laten komen, maar soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Toch super knap van je ! Misschien komen we elkaar wel ergens tegen in het onderwijslandschap !

Reply
Elke

Ik kwam net eens lezen ivm de BuJo en kwam weer op dit artikel uit en gek dat ik er niet op reageerde want onderwijs is ook wel mijn ding 🙂 Jij bent ongetwijfeld één van die leraren die de boel op school trekken wat nog zoveel meer energie dan tijd vraagt, respect daarvoor en knap dat je zo in de wind bent gaan staan.
Ik bekijk die vakantie tegenwoordig vooral als ons extra legaal voordeel, en als ik er weer maar eens een opmerking over krijg, vraag ik fijntjes naar de firmawagen of de hospitalisatieverzekering 🙂
En oja, de wederhelft is zelfstandige en ook die krijgen vaan shit te verduren, ideale combo eigenlijk wij twee 🙂

Reply
mooiding

Ja, ik probeer me er ook niet meer in op te jagen. Elk zijn job, hé. Met alle voordelen en nadelen die erbij horen!

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *