Jarige Mila

Jarige Mila

Onlangs werd onze kleine Mila 5. En 5, dat is bij ons de leeftijd waarop er ook kinderfeestjes gegeven worden. Als in: op woensdagnamiddag komen er vriendjes van de klas spelen, knutselen, taart eten en meestal ook een beetje ruzie maken.
Waarom de magische grens van vijf? Omdat ik ervan uitga dat de genodigden dan ook ongeveer 5 zijn en zelf alles kunnen wat nodig is om een wc-bezoek tot een goed einde te brengen. Zo simpel is het.

Na al 3 kinderfeestjes voor Aiko, was het nu eindelijk ook de beurt aan Mila. Feest! Hier lees je wat ik onmisbaar vind op zo’n dag:

 1. Absoluut noodzakelijk; een tweede volwassene. Nooit, never doe ik alleen een kinderfeestje. Dus is David er ook altijd. Fijn! Een vriendin kan even goed komen helpen, maar hier is dat gewoon moeder en vader die dat samen doen.
 2. Party essentials, zoals bordjes, bekers, uitdeelzakjes, snoepjes, slingers, hoedjes… Eén adres: Action, ik kan het niet genoeg zeggen. En ook Hema. Twee adresjes dus!
 3. Knutselen!! Ik koop altijd knutseldingetjes bij Action. Wat deden we hier al: bloempotjes schilderen en bloemetjes planten, armbandjes maken met de eigen naam, papieren brilletjes schilderen en versieren, … Voor we eraan beginnen plak ik mijn tafel wel vol met vuilniszakken en haal ik de schildersschortjes uit. Of ik vraag op de uitnodiging om schortjes mee te geven.
 4. Taart met kaarsjes!! De dochters mogen steeds kiezen uit taart en pannenkoeken en kiezen – gelukkig – meestal voor de taart. Ik ben daar blij om, want dat maak ik gewoon de avond voordien. Op het feest gewoon enkele kaarsjes op en klaar. Want pannenkoeken, daar heb je op het moment toch veel meer werk aan. En dan al dat gedoe met die suiker…
 5. Vrij spelen! Laat ze ook even hun zin doen. Planning is zeker nodig op zo’n namiddag, als je huis vol zit met kleine kinders. Maar plan ook niet te veel. Want wat is er nu leuker dan met z’n allen in het bed van de jarige kruipen? Of alle kleren uit de kleerkast halen en samen modeshow doen? Ze zijn maar één keer vijf. Of zes. Of zeven…
  Magische zin op zo’n moment: ‘wanneer alles opgeruimd is, mogen jullie taart eten’. Lukt tot nu toe nog steeds (behalve met Mila, die gaat liever zonder eten naar boven dan dat ze helpt opruimen, soms).
 6. Schminken!! Ik heb enkele basiskleurtjes + glitters + penselen + watjes + boekjes en daarmee kom je al een heel eind. Ok, de tekeningen zijn basic, maar daar zijn die kleine gastjes al lang content mee! Doen het altijd goed: prinses – poes – heks – tijger – spiderman – dracula – vlinder – piraat. Als je die een beetje kan, lukt elk kinderfeest!
 7. Fotoshoot! Af en toe een fotootje, tussendoor posten op FB of Instagram. Vinden de mama’s en papa’s van de kindjes op bezoek leuk! En de kindjes zelf, die houden ook wel van zo’n fotoshoot. Zeker als ze eens gek mogen doen!
 8. Buiten! Als het mooi weer is, zorg ik er steeds voor dat ze ook even buiten spelen. Tikkertje, verstoppertje, springen op de trampoline… Als ze maar even buiten kunnen. Lukt makkelijk bij Mila, want ze verjaart in juni. Aiko is jarig eind februari, en dat is natuurlijk een stuk moeilijker dan…
 9. En als je al die bovenstaande dingen niet ziet zitten, kan je ook gewoon op verplaatsing vieren. Speeltuinen (binnen of buiten), kinderboerderijen, cinema… Zolang het maar plezant is!

Written by mooiding